Cortul Rosu – Anita Diamant

coperta1Astazi  as vrea sa va scriu despre o carte deosebita, scrisa de o femeie pentru a fi citita de alte femei: Cortul rosu al scriitoarei Anita Diamant. Este povestea trista a femeilor din clanul patriarhului Iacob-Israel, a mamelor si al fiicelor evreice, a legaturii stranse dintre femei.

Cortul rosu aduce in prim plan povestea Dinei, unica fiica a lui Israel, fata crescuta de patru mame, personaj care este mentionat trecator in Biblie fara nume, prezenta trecuta ca nota de subsol. Dina este copila care inveseleste zilele mamelor sale, este prietena fratilor sai, este femeia linistita, mama devotata si vaduva neresemnata.

Prezenta discreta a Dinei explodeaza in momentul in care constientizeaza faptul ca fratii ei i-au ucis sotul: acesta este punctul critic al romanului, este momentul in care isi reneaga familia si isi blesteama fratii si tatal. Acesta este momentul in care decide sa se desparta de viata pe care a dus-o si sa porneasca la drum, sa isi reinceapa viata pentru a-si proteja fiul. Numele moasei ratacitoare in lume este uitat si apoi schimbat, evreica devenind egipteanca si aflandu-si pana la urma un loc in lumea larga.

Cortul rosu este locul unde femeile se intalnesc cateva zile pe luna, unde isi reintaresc legaturile cu zeii, unde isi impartasesc visele si necazurile, locul ascuns si evitat de barbati, locul unde se petrece miracolul nasterii.

Nu pot decat sa va recomand aceasta carte frumoasa si trista!

Un comentariu (+add yours?)

  1. Trackback: Cortul Rosu | Recenzii | Culturesti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: